/  /  / 
Botiza

Botiza

Maramures, Romania

vacanta in Botiza
vacanta in Botiza
vacanta in Botiza
vacanta in Botiza
vacanta in Botiza
vacanta in Botiza

Botiza este o comuna situata in Nordul Romaniei, in judetul Maramures. Este unul dintre cele mai vestite locuri, cu turisti venind din toate colturile lumii. Un loc in care lumea moderna isi imparte spatiul cu o lume arhaica, rupta parca din alt secol. In plus, peisajele sunt incantatoare si greu de imaginat. Locuitorii Botizei sunt deosebit de mandrii de bisericile lor. Din strabuni s-a transmis traditia in care daca un sat si-a pierdut biserica un alt sat vecin mai bogat le daruia satenilor biserica proprie sau una noua. Asa s-a intamplat in sec al XVII-lea cand Botiza a primit de la Viseu de Jos o biserica din lemn. Prima datare este 1353, aici existand un frumos lacas de cult cu hramul "Sf. Paraschiva", construit in sec. XIII la Viseul de Jos si adus pe locul actual la 1899. Arhitectura in stil maramuresan a fost repictata la refacerea bisericii de catre zugravul Iuga Dionisie si fiica acestuia Aurelia. Pe usa bisericii este pictata Moartea cu coasa. Biserica de lemn din Botiza se distinge prin valoroasele icoane pictate pe lemn de mesterii locali ce dateaza din secolul al XVIII-lea. Biserica a fost ridicata in 1796, fiind astazi un important obiectiv turistic, declarata monument istoric in 1955.
O alta atractie turistica este manastirea de pe Valea Sasului cu hramul "Schimbarea la fata". Manastirea Botiza este in drum pe traseul Botiza - Poienile Izei si se poate vizita pictura din interior si o icoana facatoare de minuni adusa de la muntele Athos. Cadrul natural splendid din imprejurimile manastirii si serviciile duhovnicesti care se fac cu ocazia slujbelor religoase, incanta nu numai ochii, ci si sufletele celor care viziteaza manastirea. Pentru cei sositi in vacanta si dornici de relaxare, pensiunile situate in extremitatile din amonte ale localitatii ofera linistea dorita, care imbinata cu plimbari in aer liber prin cele mai frumoase peisaje, este mult asteptatul medicament antistres. Se poate face o plimbare pe jos sau cu trasura (sania) pana la taul Varatic. Mai in jos se afla o stanca numita "Bisericuta din Varatic".
In multe privinte, parca timpul s-ar fi oprit in loc. Si in ziua de azi, oamenii folosesc aceleasi tehnici pentru potcovitul cailor, existand cinci "ateliere" in localitate.

Sejururi în Botiza

Nu sunt sejururi prestabilite. Transmite cerere de ofertă. Răspundem în maximum 48 de ore.

Hoteluri cu tarife disponibile la cerere

Pensiune 3* Costinar Aurica DETALII
Pensiune 2* Dorina DETALII
Pensiune 2* Irina DETALII
Pensiune 2* Trifoi DETALII
Pensiune 2* Sidau Parasca DETALII